A Karavándor magazin tartalmából (2016.03.24.):
 Helyszín:  Hortobágy, Tornyi-domb 
	Időpont: 2016. március 26., szombat  
Köszöntse a tavaszt, ünnepelje a Húsvétot a pusztában!
 Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműveskedés jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt.
	Különleges húsvéti programokkal kedveskednek a vendégeknek. Lesz tojáskeresés, nyuszi teke, almahalászat. Különféle vidám megmérettetésen vehetnek részt:  locsolóvers szavaló verseny, rajzversenyen. Kisállat simogatás keretében az újszülött báránykákat és nyuszikat is meg lehet simogatni.  
	 
 
	 
 
	 
  Fotó:  pusztaiallatpark.hu  
	További részletes információkat a programokról       ide kattintva     olvashat.   
  Helyszín: Budapest,  Vajdahunyad vára    
	Időpont: 2016.  március 26 – 28., szombat - hétfő    
2016 március 26-28. között megrendezésre kerül Budapest III. bárányfesztiválja! A szervezők ezúttal is a Vajdahunyadvárhoz, a III. Húsvéti Bárányfesztiválra csábítanak minden kedves látogatót.
  
	 A rendezvényen felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel és egyéb húsvéti fogásokkal. A hagyományőrzés mellett fontosnak tartják a gasztronómia újabb, modernebb irányzatainak megjelenését is. Az új trendeket követő éttermeknek, vendéglátósok is kreatív fogásokkal rukkolnak elő. Jelige: Gondoljuk együtt újra, mi kerülhet még napjainkban a húsvéti asztalra!
A rendezvényen felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel és egyéb húsvéti fogásokkal. A hagyományőrzés mellett fontosnak tartják a gasztronómia újabb, modernebb irányzatainak megjelenését is. Az új trendeket követő éttermeknek, vendéglátósok is kreatív fogásokkal rukkolnak elő. Jelige: Gondoljuk együtt újra, mi kerülhet még napjainkban a húsvéti asztalra!  
  
	 A gasztronómiai élményeken túl a gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a három nap során. A színpadon folyamatos programokkal és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget. Húsvét Vasárnap a főzőversenyen is részt vehetnek a lelkes érdeklődők, ahol a legjobb bárányból készült fogás elkészítőjét jutalmazza majd a szakmai zsűri.
A gasztronómiai élményeken túl a gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a három nap során. A színpadon folyamatos programokkal és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget. Húsvét Vasárnap a főzőversenyen is részt vehetnek a lelkes érdeklődők, ahol a legjobb bárányból készült fogás elkészítőjét jutalmazza majd a szakmai zsűri.  
A múlt hagyományait felidézvén klasszikus húsvéti mulatsággal várják az egész családot. A legkisebbek örömére egy nyuszi és bárány simogatót is felépítenek.
 Ingyenes koncertek a Riska támogatásával:
	Dj Dominique, Korda György és Balázs Klári, Zoltán Erika, Kasza Tibi!  
  Fotó:  utisugo.hu  
	További részletes információkat a programokról       ide kattintva     olvashat.   
  Helyszín: Hévíz, Deák tér, Festetics tér  
	Időpont: 2016. március 27 - 28., vasárnap - hétfő 
	
	Szeretettel várják Hévíz méltán híres fürdővárosába a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Az ünnepek alkalmából koncertekkel, színes kulturális műsorokkal készült a város a húsvéti időszakra.  
Programok:
 Március 27. (vasárnap)
	14.00-19.00: Népi játszótér
	15.00-17.00: Kézműves foglalkozás a Hévízi múzeumban
	16.00: A Portéka Színpad bábelőadása
	 19.00: Húsvétköszöntő est a Hungaricum zenekarral és a Tördemic Néptáncegyüttessel
19.00: Húsvétköszöntő est a Hungaricum zenekarral és a Tördemic Néptáncegyüttessel  
 Március 28. (hétfő)
	14.00-19.00: Népi játszótér
	15.00-17.00: Kézműves foglalkozás a Hévízi múzeumban
	16.00: Vásári komédia a Portéka Színpad előadásában
	19.00: Malek Andrea, Lerch István és a Supergroup koncertje  
A kísérő rendezvény mindkét napon 12.00 órától az ízletes gasztronómiai és húsvéti kézműves vásár.
A belépés díjtalan!
  Fotó:  hevizgaleria.hu  
	További részletes információkat a programokról       ide kattintva     olvashat.   
  Helyszín: Mezőkövesd,  Hadas városrész   
	Időpont: 2016. március 27 - 28., vasárnap - hétfő 
	
	Ahol még a piros tojás sem piros!  
Ismerje meg az UNESCO szellemi világörökség részét képező matyó hagyományokat!
  Március 27., vasárnap  : 
	10.30: Piroska és a farkas - a Galagonya Bábszínház előadása 
	11.15: Bűvészműsor, ami még a nyuszit is elvarázsolja 
	12.50-17.00: Mezőcsát Népi Együttes, helyi és térségi hagyományőrző csoportok műsora  
	14.00: Sztárvendég: Oszvald Marika operett műsora   
  
	 Március 28., hétfő:
Március 28., hétfő:
	10.00: Húsvéti ételek szentelése és kóstolása
	10.15-16.30: A Matyó Néptáncegyüttes, helyi és térségi hagyományőrző csoportok műsora 
	13.00: Traktorról locsolás edzővízzel
	13.35: Sztárvendégünk Tihanyi Tóth Csaba operett műsora  
11.00, 12.45, 13.45, 14.30, 15.45 Időpontokban: L ocsolkodás!
 A Gépmúzeumban húsvéti állatudvar várja a kicsiket, nagyokat egyaránt.
	
	 Mindkét napon megrendezésre kerülő programok:
Mindkét napon megrendezésre kerülő programok:  
 Népi játékok udvara, fa körhinta
	- Húsvéti tojásfestő bemutató és kézműves foglalkozás
	- Népművészeti termékek kínálata, kirakodó vásár
	- Mesterség bemutatók az alkotóházakban
	- Találd meg a tojásokat és húzz ajándékot a nyuszi kincses kosarából! – felfedező játék több állomással családok részére  
  Vasárnap és hétfőn a Zsóry-fürdő és a Hadas városrész között kisvonat közlekedik.   
	A belépés és a parkolás mindkét nap ingyenes.  
	A szervezők a program- és időpont változtatás jogát fenntartják. 
  Fotó: mezokovesd.hu 
	További részletes információkat a programokról                                   ide kattintva                   olvashat. 
  Helyszín: Hollókő  
	Időpont: 2016. március 26 - 28., szombat - hétfő 
	
	A három napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia érdemes. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek. Március 26. és 28. közt folyamatos program várja a bájos ékszerdoboz-faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időbe.  
 Hagyomány az újításban
	Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerül itt a 
	 látogató. Idén még gazdagabb, még színesebb a program és a látvány. A település a „Próbáljon szerencsét Hollókőn!” elnevezésű pályázat keretében új látnivalókkal bővült. A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a Táncház, a Kézművesház és a többi érdekesség közt.
látogató. Idén még gazdagabb, még színesebb a program és a látvány. A település a „Próbáljon szerencsét Hollókőn!” elnevezésű pályázat keretében új látnivalókkal bővült. A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a Táncház, a Kézművesház és a többi érdekesség közt.  
 A magyar ice bucket challenge
	Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni. Nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad! A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előtt. A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget. Valami mást is jelenthet, mert a tavaly meglocsolt lányok közül többnek az idén már többen kerekedő pocakkal vesznek részt az ünnepségen. Korábban mindenhol vizet használtak a locsolkodáshoz, mára ez a szokás átalakult és a fiúk parfümöt, kölnit hordanak ilyenkor maguknál. Hollókő az egyetlen olyan hely, ahol a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak.  
 A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt Szabó Balázs, Ferenczi 
	 György és a Rackajam és a Kerekes Band is, lesz mesemondás és tánctanítás is. Idén húsvétkor nem is érdemes más programon gondolkozni, annyira kereknek és színvonalasnak ígérkeznek a hollókői napok. Ha szeretné átélni a hagyományos, magyar húsvét hangulatát remek ételek-italok és programok mellett, Hollókőn a helye.
György és a Rackajam és a Kerekes Band is, lesz mesemondás és tánctanítás is. Idén húsvétkor nem is érdemes más programon gondolkozni, annyira kereknek és színvonalasnak ígérkeznek a hollókői napok. Ha szeretné átélni a hagyományos, magyar húsvét hangulatát remek ételek-italok és programok mellett, Hollókőn a helye.  
A rendezvény ideje alatt mind a Várban, mind pedig az Ófaluban különböző programok várják a vendégeket.
 Palóc gasztro  
	Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják a látogatók. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várják a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is garantáltan sok lesz. 
 Hollókő húsvétkor nem csak a szemet gyönyörködteti: a gazdag programválaszték mellett a színpompás falu elképesztően finom, kimondottan a húsvéthoz, a hagyományokhoz és a palóc gasztronómiáihoz kapcsolódó finomságokkal készül az ünnepre. Nem 
	 véletlenül, hiszen a régióban a kistermelők ínyenc portékákkal vannak jelen a piacon. A hollókői napok a hedonistáknak is kiváló alkalmat jelentenek, hogy áldozzanak a kulinária oltárán.
véletlenül, hiszen a régióban a kistermelők ínyenc portékákkal vannak jelen a piacon. A hollókői napok a hedonistáknak is kiváló alkalmat jelentenek, hogy áldozzanak a kulinária oltárán.   
Gazduram Sajtboltjába húsvétkor Horváth Gyöngyi és László sajtkészítő költözik. A meseszerű házikók portáján várják a húsvéti fesztivál résztvevőit és vendégeit. A Hollókői Gasztroudvar is itt kínálja helyi termékeit, húsvéti ínyencségeit. A vásárban ezen kívül természetesen kapható lesz házi méz, péksütemények, lekvárok, szörpök, kenyérlángos és mindenféle finomság.
 A vendéglősök újragondolták a fesztvál-gasztronómiát. A mindenhol kapható fesztivál-egyenételek helyett olyan kreatív menüsort állítottak össze főleg helyi, hagyományos ételekhez használt, magas minőségű alapanyagokból, amiben visszaköszönnek a tradicionális palóc ízek, receptek. Az ételek nyersanyagául szolgáló alapanyagokat nagy gondossággal válogatják. Szeretnék megmutatni, hogy egyszerű 
	 alapanyagokból is nagyszerű ételeket és ízeket lehet varázsolni - ahogyan tették ezt Hollókőn mindig is a régi időkben.
alapanyagokból is nagyszerű ételeket és ízeket lehet varázsolni - ahogyan tették ezt Hollókőn mindig is a régi időkben.  
 Aki húsvétkor kimozdul otthonról, megmenekül a készülődéstől, a konyhában eltöltött napoktól és a vendéglátástól. Jöjjön el Hollókőre és nem marad ki a hagyományos húsvéti gasztronómiai élvezetekből. Kiránduljon, élje át a húsvét hangulatát, élvezze a látványos programokat, a még látványosabb Ófalut és kóstoljon a palócok ünnepi asztaláról!
	
	Felnőtt belépő: 3.000.- HUF
	Kedvezményes belépő: 2.000.-HUF
	10 éves kor alatt ingyenes!
	Mozgás-, hallás-, látássérülteknek igazolvány bemutatásával ingyenes! 1 fő kísérőjük diákjeggyel látogathatja a rendezvényt!  
  Fotó:  husvetifesztival.com  
	További részletes információkat a programokról       ide kattintva     olvashat.   
   
	 Húsvét izgalmas tojáskísérletekkel
   Húsvét izgalmas tojáskísérletekkel   
  Helyszín: Csodák Palotája, Budapest  
	Időpont: 2016. március 27 - 28., vasárnap - hétfő 
	
	A Csodák Palotájában Húsvét alkalmából a tojások körül fog forogni a világ.  
A hagyományostól eltérően nem tojásfestés lesz, hanem rendhagyó módon tojással mutatnak be izgalmas kísérleteket, valamint Meséből Tudomány című előadással kedveskednek a legkisebbeknek.
  
	
	Öveges termi kísérletbemutató:
	Húsvét vasárnap 13.00, 15.00 és 17.00-kor, Húsvét hétfőn 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 órakor:  
A közönség megtudhatja, hogy hogyan lehet eldönteni csak ránézésre, hogy főtt vagy nyers-e a tojás. V ízben lebegtetnek egy tojást, ami köztudottan nehezebb, mint a víz, megmutatják, hogyan lehet egy tojást élére állítani és megtekinthetik , hogy hogyan juttatnak be egy keskeny szájú edénybe egy egész tojást, úgy hogy közben nem törik össze
 Meséből Tudomány című előadások:
	Húsvét vasárnap 11.00 és Húsvét hétfő 10.00-kor:  
A mesék misztikumát, varázslatos kalandok birodalmát hozzák el a legkisebbeknek, a tudomány köntösébe burkolva. Játékosan mutatják meg, hogyan lehet a mesében megjelenő varázslatokat tudományosan megalkotni.
Ezen kívül, több mint 100 interaktív játékkal, új Mágneses Világ részleggel, időszakos Tavasz kiállítással, 4D vetítéssel és játékos feladványokkal várnak minden érdeklődőt!
A húsvéti különleges kísérletbemutatók árát a jegyár tartalmazza! A húsvéti program nem feláras, a normál jegyárakért lehet látogatni.
  Fotó:  csopa.hu  
	További részletes információkat a programokról       ide kattintva     olvashat.   
Szerkesztette: Wald Krisztina
 
  
  
  
  
  
                    